Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η Πάκα, η Κουτσή


Την έλεγαν Φρανθίσκα Κανιάδα. Ηταν 27 ετών, ψηλή, ξερακιανή με τα δόντια λίγο πεταχτά. Σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί όμορφη αλλά για τα στάνταρ της εποχής, μάλλον ήταν άσχημη. Κούτσαινε κιόλας λίγο από το ένα της πόδι αφού ο πατέρας της όταν ήταν μικρή την είχε χτυπήσει άσχημα γιατί δεν άφηνε σε ησυχία την αδελφή της. Σε όλη της τη ζωή το παρατσούκλι της ήταν Πάκα, η κουτσή. (Paca , la coja). O πατέρας της την ημέρα του γάμου της της έδωσε προίκα 3.500 πεσέτες και ένα φτωχικό αγρόκτημα (Cortijo de Fraile , φωτογραφία). Ισως και να το έκανε για να μείνει στην οικογένεια το κτήμα. Αλλωστε την προξένεψαν με τον αδελφό του κουνιάδου της. Είχε φροντίσει η αδελφή της, η Κάρμεν, γι αυτό. Ετσι δύο αδελφές θα ήταν παντρεμένες με δύο αδελφούς. Και η λιγοστή περιουσία, θα έμενε στα ίδια χέρια.


Ο Κασιμίρο Πέρεθ, ήταν ο γαμπρός. Ενας ήσυχος αγρότης 30 χρονών, στην ίδια περιοχή την Νίχαρ της Αλμερίας στη νοτιοανατολική Ισπανία. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και οι άνθρωποι κλειστοί.Ο γάμος αποφασίστηκε για τις 22 Ιουλίου του 1928 στις 3 τα ξημερώματα. Οι γάμοι τότε συνήθως γινόταν τα ξημερώματα σύμφωνα με τα έθιμα της Αλμερίας. Θα γινόταν στο αγρόκτημα της φτωχής νύφης. Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται. Η Φρανθίσκα όμως δεν φαινόταν. Ελειπε και το μουλάρι από την αυλή. Εψαχναν και τον όμορφο πρωτοξάδελφο της νύφης τον Πάκο Μόντες. Εκεί η αδελφή της νύφης, η Κάρμεν, άρχισε να ψυλλιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πήρε τον άντρα της και έφυγαν από το αγρόκτημα τρέχοντας. Δεν ήταν ότι απλά ο έρωτας ανάμεσα σε δύο πρώτα ξαδέλφια ήταν απαγορευμένος αλλά κυρίως ότι ήταν ο αδελφός του άντρα της που θα γινόταν ρεζίλι.



Τους πρόλαβαν ενώ πήγαιναν για την πόλη της Αλμερίας. Ο άντρας της Κάρμεν σκότωσε με τρεις σφαίρες τον εραστή και η Κάρμεν όρμησε στην αδελφή της να τη στραγγαλίσει. Η νύφη προφασίστηκε την πεθαμένη κι έτσι έζησε.
Η αστυνομία βρήκε το πτώμα του εραστή και συνέλαβε τον κουνιάδο της νύφης, ο οποίος φυλακίστηκε για επτά χρόνια αλλά βγήκε στα τρία χρόνια, λόγω αμνηστίας. Η Κάρμεν φυλακίστηκε επίσης για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά επίσης εξέτισε ποινή για λίγο μόνο διάστημα.



Και η Πάκα τί απέγινε; Στην αρχή δήλωσε στην αστυνομία ότι κλέφτες, τους έστησαν ενέδρα και με καλλυμένα τα πρόσωπα δεν μπόρεσε να τους αναγνωρίσει. Δεν θέλησε να προδώσει την αδελφή της ούτε τον κουνιάδο της.
Κλείστηκε στο αγρόκτημα και δεν ξαναβγήκε ποτέ ως το 1987 που πέθανε στα 87 της χρόνια. Ο παππάς του χωριού έλεγε πως ώσπου να πεθάνει πήγαινε κάθε μέρα στην εκκλησία. Ο Κασιμίρο, ο άτυχος γαμπρός μετά από λίγο παντρεύτηκε με άλλη γυναίκα και έφυγε από την περιοχή. Πέθανε στα 92 του χρόνια και δεν μίλησε ποτέ για την ιστορία αυτή. Η δε, Πάκα απόμεινε με το παρατσούκλι «Η Κουτσή». Κανείς δεν θυμόταν πια το όνομά της.

 
Cortijo de Fraile



Στις 8 Μαρτίου του 1933, στο Θέατρο της Μαδρίτης, ανεβαίνει το έργο «Bodas de Sangre», «ο Ματωμένος Γάμος»...

Η Πάκα η Κουτσή, από το Νίχαρ της Αλμερίας, έμαθε τότε πώς κάποιος, ονόματι Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, έγραψε ένα θεατρικό για την αληθινή της ιστορία. Και δεν ασχολήθηκε, ξανά...Αλλωστε είχε να κλάψει για πολλά...


Δώρα Μακρή
Μαδρίτη

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Άγιος Έρωτας....πίσω από αθάνατα έργα....Και σεις μοναδική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τις πολλές και πολύτιμες πληροφορίες. Το συγκεκριμένο έργο γίνεται ακόμη πιο αγαπητό τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύτιμες πληροφορίες - θαυμάσιο κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρη μας Δωρα τι καλα που μας βρηκε αυτην την ιστορια ...παντα ηταν απο τα αγαπημενα μου του Λορκα "Ο ματωμενος γαμος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πραγματικά υπέροχο και πολύτιμο ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή