Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ο φόρος του ήλιου

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι το πετρέλαιο του άμεσου μέλλοντός μας. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ισπανική κυβέρνηση Ραχόι , πέρυσι τέτοιον καιρό και δύο μήνες πριν τις εκλογές, να επιβάλει τον περίφημο "φόρο του ήλιου". Σε μεγάλους και μικρούς χρήστες των φωτοβολταϊκών. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί οικονομική καταστροφή για όσους είχαν πουλήσει τα πάντα για να επενδύσουν σε μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, που τους έμειναν αμανάτι.
Οι δε μικροκαταναλωτές, κάτω από 100kv βρέθηκαν αναγκασμένοι να πληρώνουν τον φόρο αυτό, που κατέληγε στις πεντέξι ηλεκτρικές εταιρίες που ειναι ιδιωτικές στην ουσία. Οταν έγινε η απελευθέρωσή τους και ενώ υποτίθεται ότι χάρη στον ανταγωνισμό θα μειώνονταν οι τιμές, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Πληρώνουμε πολλαπλάσια για ηλεκτρικό ρεύμα, διότι μας φόρτωσαν στον λογαριασμό και όλες τις δικές τους εταιρικές ζημίες.

Η Ισπανία μία χώρα με ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο αντίστοιχες της Ελλάδας αλλά με τετραπλάσιο έδαφος από τη χώρα μας, όπου ο ήλιος θα έδινε χρήμα και επενδύσεις και θα έλυνε το ενεργειακό πρόβλημα, βλέπει τον ήλιο με τα κυάλια. Οι εταιρίες ηλεκτρισμού ελέγχουν τα πάντα και φυσικά στα διοικητικά τους συμβούλια τα μέλη είναι πρώην πολιτικοί κυρίως από το Λαικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τυχαίο; Μπα. Περιστρεφόμενες πόρτες, τις λέμε. Στην Ισπανία επίσης δεν υπάρχει πουθενά η ελληνική πατέντα του ηλιακού θερμοσίφωνα και κυριαρχεί το πετρέλαιο στις μη αστικές περιοχές και το φυσικό αέριο στις πόλεις. Ο ήλιος όμως παραμένει εκεί στη θέση του, παντελώς αχρησιμοποίητος.

Με την εφαρμογή αυτού του νόμου πέρυσι, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε, τον καταψήφισε , αλλά η πλειοψηφία Ραχόι τον επέβαλε. Σας το γράφω γιατί το θέμα ξανάρχεται στην επιφάνεια και η αντιπολίτευση, που είναι πλειοψηφία πλέον θα ζητήσει την κατάργηση του νόμου.

Είναι κάτι μέρες σαν τη σημερινή, που τα βάζω με όλες τις εταιρίες που προσφέρουν υποτίθεται δημόσια αγαθά βγάζοντάς μας την ψυχή. Διότι το αντάλλαγμα που λαμβάνουμε δεν ανταποκρίνεται σ αυτά που πληρώνουμε. Κι ο ήλιος από ψηλά, απλώς μας κοιτάει και χαμογελάει για το πόσο θύματα είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου